Flere bilder av Stolthenrikmelde
Stolthenrikmelde

Stolthenrikmelde - Chenopodium bonus-henricus

Navn Stolthenrikmelde
Latinsk navn Chenopodium bonus-henricus
Familie Amarantfamilien - Meldefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Rå blader bør kun spises i små mengder på grunn av innhold av saponiner
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap 1
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Frø - 30 stk
Stolthenrikmelde
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Europeisk staude som blir opptil 80 cm høy og 30 cm bred. Stolthenrikmelde lever i 12-20 år. Bladene og unge skudd er en svært god spinat erstatning hvis man koker eller damper dem i noen minutter. Bladene er best på våren og tidlig sommer og bør spises kort tid etter plukking. Unge blomsterklynger kan kokes og spises som brokkoli. Frøene er også spiselige og kan benyttes på samme måte som valmuefrø. Planten kan også blekes ved tildekking, noe som gir den en mildere og mer appetittlig smak for noen. Stolthenrikmelde bør vokse litt skyggefullt fordi den går raskt til frøstadiet på våren hvis den vokser i full sol. Frøene modner fort. Jorddekker og god mineraloppsamlende plante med høyt jerninnhold. Plantes med 30 cm avstand for å skape et jorddekke. Kan trenge noe ugressluking mellom plantene på våren før den kommer i full vekst.

Urtekildens Planteleksikon om stolthenrikmelde

Formering av stolthenrikmelde

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene er sorte og små og bør dekkes minimalt med jord. Spirer ujevnt, men brorparten av frøene spirer. Ingen kjente nære slektninger den krysspollinerer med. Nye frø kan samles inn når planten begynner å visne på høsten.

Deling: Tuedeles på våren. For å dele voksne planter så grav opp røttene, ta klumper med solide vitale røtter på yttersiden av planten og kast den gamle treaktige kronen i senter. Større deler kan plantes direkte på permanent voksested.